Som greckokatolicka. Bola som kamaratkou pozvana na pravoslavnu bohosluzbu. Mozem ist v pravoslavnom chrame na pravoslavnej bohosluzbe na svate prijimanie? Tiez by ma zaujimalo, ci mozem ist na svate prijimanie na evanielickej bohosluzbe?

– pripravil: o. Marcel Gajdoš, predseda liturgickej komisie –
Na otázku ohľadom prijímania Eucharistie v pravoslávnej cirkvi zo strany gréckokatolíka sme odpovedali v októbri minulého roka. Iste však nebude na škodu zopakovať si najdôležitejšie fakty, týkajúce sa tejto témy, a doplniť ich o vyjadrenie na margo prijímania u evanjelikov.
Podľa platného práva našej cirkvi (kánon 671 Kódexu kánonov východných cirkví)  katolík za určitých okolností môže prijať sväté tajomstvá spovede, Eucharistie a pomazania chorých od nekatolíckych vysluhovateľov, v cirkvi ktorých sú platné, teda predovšetkým v cirkvách pravoslávnych. Treba však jedným dychom dodať, že iba vtedy, ak je splnených niekoľko podmienok: katolíckemu veriacemu je fyzicky alebo morálne nemožné dostať sa k vlastnému vysluhovateľovi, vyžaduje to potreba alebo sa to odporúča z hľadiska pravého duchovného osohu, a vyhne sa nebezpečenstvu omylu alebo indiferentizmu. Uvedená situácia nastáva najmä vtedy, keď vycestujete do štátov či oblastí, ktoré sú silne pravoslávne, napríklad do Bulharska, Macedónska, Grécka, Ruska, Gruzínska, na východnú Ukrajinu a podobne.