Slava Isusu Christu! Preosvietený Vladyka, chcela by som sa opýtať: plánuje sa zriadenie gréckokatolíckeho gymnázia v Košiciach v blízkej budúcnosti? (vzhľadom na to, že prví absolventi našej základnej školy na ťahanovciach budú už o rok a pol cca, teda teraz sú najstarŠí na škole ôsmaci). Za odpoveď Vám vopred ďakujem Pán Boh zaplať Požehnaný zvyšok dňa

Odpovedá riaditeľ Školského úradu Košickej eparchie o. Peter Orenič:-Prvé snahy o zriadenie Cirkevného gymnázia v Košiciach v našej zriaďovateľskej pôsobnosti evidujeme ešte v roku 2002. Neskôr bola opäť vyvinutá snaha o zriadenie  biskupského gymnázia, ale v dôsledku neúspešných snáh o získanie vhodných priestorov pre realizáciu tejto myšlienky sa tento zámer neuskutočnil. Jediné gymnázium v našej zriaďovateľskej pôsobnosti máme v Trebišove, ktoré vzniklo ešte v roku 1995. Po zriadení Eparchiálneho školského úradu v roku 2007, sme sa zamerali na zriaďovanie základných a materských škôl, kde máme väčší priestor formovať  a vychovávať našu mládež v kresťanskom duchu.
V súčasnosti je snaha Ministerstva školstva SR, zamestnávateľských zväzov a stavovských organizácii znižovať počet tried, ako aj samotných gymnázií a je snaha o zvyšovanie počtu odborných škôl. Na území Mesta Košice pôsobí 19 gymnázií. Zriadiť gymnázium v dnešnej dobe, vyžaduje celý rad právnych úkonov, a v neposlednom rade povolení rôznych inštitúcii, vrátane Krajskej rady pre odborné vzdelávanie, ktorí nie sú naklonení zriaďovaniu nových gymnázií, tak  ako som to už spomínal, práve naopak. Preto v súčasnej dobe ani v blízkej budúcnosti neplánujeme v Košiciach zriaďovať gymnázium, čo však neznamená, že nie sme naklonení  a otvorení tejto myšlienke.