Slava Isusu Christu, mily Vladyka, zaujimal by ma Vas nazor na pouzivanie eterickych olejov. Povodne som k nim pristupovala ako k bylinnym olejom, ale po case som zistila, ze sa zvyknu pouzivat aj pri okultnych praktikach a v Cirkvi su na ne rozne nazory. Je ich pouzivanie jednoznacne zle? Je lepsie ich nemat, aj ked ich pouzivam len ako vytazky z byliniek? Alebo zavisi aj od mojho zameru a teda to netreba dramatizovat? Nenasla som k tejto veci relevantnu odpoved. Dakujem, Terezka

Odpovedá o. Petričko
Sláva Isusu Christu.V samej matérii oleja nie je problém,a k tomu,už ked su oleje z byliniek, lebo ich stvoril Boh.Svet je nám daný ako nástroj oslavy Boha,ako nástroj šťastia, nie však ako prícina dobra či šťastia.Preto Cirkev už od pradávna má vo svojej tradícii modlitby požehnávania matérie tohto sveta, dokonca aj zvierat na ochranu pred vonkajsim zlom.To je Vám určite známe, že pri oslave niektorých cirkevných sviatkov sa požehnávaju polia,oziminy, úroda, ovocie, hrozno,aj autá,svätí sa voda.Tu sa okrem posvätenia vyjadruje aj vdačnosť Pánu Bohu za tieto dary.Ĺudia  a veci ,ktoré nás obklopujú sú tiež nástrojom Jeho Prozreteľnosti voči nám.
Odporúčam nehladat hned zlo ,ked počujeme slovo olej. Človek može vo svojej zlobe zneuzit kazdy predmet, ale vo svojej zlobe, nie v zlobe tohto predmetu,alebo tam zla niet.Najväčšie zlo tu môže byť v ludskej duši, v úmysle človeka. Oheň je dobrá vec,služi na varenie, zohriatie sa, záchrani zdravie mozno i život pred zimou.Ale ohen može byt aj zbranou, pohromou, ničiteľom,ak je použitý so zlým zámerom.A tiež môže byť požitý na okultne praktiky. I voda napriklad je nepostrádateľná pre náš bilogický život i pre život v prírode,a tiež býva zneužitá niekedy na okultné praktiky.
Pre väčší pokoj Vašej duše je dobré dať si posvätiť tieto oleje u svojho kňaza.