Slava Isusu Christu ! Mám jednu otázku, resp. dve, na ktoré som si nie istý, či viem odpoveď. Niekde som počul, že z duší v pekle sa môžu stať démoni. Je to pravda ? A ak aj je, tak to potom znamená, že z duší ľudí v nebi sa môžu stať anjeli. Prosím vás o radu v tejto problematike. Ďakujem.

Odpoveď pripravil o. Petričko.
Slava Isusu Christu.
Zlo robi našu dušu podobnou duchom zla. Zloba v myšlienkach prekrýva našu dušu, vedomie našej duše pred Bohom, pred Láskou,takze už tymto vyberom zla sa človek protiví Bohu, stáva sa protivnikom Boha–stavom duše, pritomnostou ducha zla, ktory sedi v mojej duši.. A protivnici Boha su demoni.Už napriklad ,ked odsudzujem druhých ,stávam sa protivníkom Boha i bližneho.V našom posudzovaní niet ducha pokoja a ani lásky. Ked kritizujem blížneho,akých duchov vyvolávam vo svojom srdci? Ducha pokoja,ducha dobroty? Pokojný som,ked kritizujem, Lásku citim v pocitoch srdca? Nie. Ale naopak,skor duchov protivných láske a pokoju. A čo je dnes v duši, može už byt zajtra so mnou vo večnosti.Tak podla náuky niektorých otcov už “smakovanie sladostrasťija” i vo fantáziach ,predstavách ma už robi suchou vetvickou,! ktoré pozberajú a  hodia na ohen”.Ján 15,6.Stávam sa prekliatym potom. /o.Onufrij Repeckij, náuka -Dumka i ťilo/.
Ludia,ktorí odisli v Božej milosti sa nestávajú anjelmi .Anjeli náležia do duchovnej nebesnej hrierarchie v službách Bohu.Zosnulí s milostou Bozou v duši sa očistovaním /ak treba/ i nasimi modlitbami postupne približuju skor k svätcom, k spoločenstvu svätých. Možme aj povedat že sa stávaju potenciálnymi svätcami,ak odisli s láskou v srdci a v myslienkach. Lebo láska je Boh.