Slava Isudu Christu…drahy Vladyka chcem sa spytat ako chapat spontany potrat? Pred nedavnom sme prisli o dieta a trapi nas to. Chcem preto vediet kam idu nenarodene deti? A ako si vyprosovat dalsie dieta? Moze sa to vnimat ako nasledok hriechu? Niektori knazi sa priklanaju k tomu ze dieta je nevinne a preto nemoze za hriechy svojich rodicov a ini zas tvrdia ze to co sa v zivote stane nasim detom tak je nasledok hriechu rodicov respektive pokoleni ako kricali aj napriklad zidia: ,,Jeho krv na nas a na nase deti”.. ako tomu chapat? Ved dieta za nic nemoze rodi sa ako samostatny nevinny clovek, ktory by mal mat zivot vo svojich rukach. Lekari povedali ze nasmu malemu este nebilo srdce ze to teda bolo len nieco geneticky poskodene s cim sa vysporiadala priroda sama. Ale odmietame tomu verit lebo nieco tak male nas dokazalo spravit najstastnejsimi v zivote. Myslite ze sa s nim niekedy vo vecnosti stretneme? Mozno na tieto otazky vie odppvedat len sam Boh ale prosime vas o spravne nasmerovanie v zivote aby sme boli hodni stat sa rodicmi a lepsie chapali tento kriz.

Odpovedá členka Rady pre rodinu pri KBS -Mgr.Siekelova
Materstvo je hlboko vryté do identity ženy, preto každá bolesť, ktorá s ním súvisí, je o to silnejšia.
Prísť o dieťatko je veľmi bolestná skutočnosť. Je to veľmi hlboká rana a potrebuje čas, v ktorom Boh uzdravuje. Boh je milujúci Otec, ktorý je vo svojej podstate láska. A láska nemôže zavrhnúť nevinnú bytosť, ktorú povolal k bytiu.  Dokonca pápež sv. Ján Pavol II. v encyklike Evangelium vitae hovorí ženám, ktoré potratili, aby nestrácali nádej. Vďaka Otcovi každého milosrdenstva môžu spoznať, že nič ešte nie je stratené. A o ich dieťati hovorí jednoznačne: „Ono teraz žije v Bohu” (EV 99). Preto nám to dáva nádej, že sa s týmito deťmi stretneme vo večnosti.
Boh nám dáva nádej a ponúka svoju milosrdnú náruč – tak pre dieťatko, ako aj pre rodičov. Dieťatko je už pri ňom, ale rodičia tu na zemi prežívajú bolesť, s ktorou sa potrebujú vyrovnať. K tomu vám môže pomôcť aj poradňa Alexis alebo víkendové stretnutie stretnutie žien, ktoré zranil potrat, s názvom Ráchelina vinica.
Čo sa týka prípravy na počatie ďalšieho dieťatka, by som vám odporučila naučiť sa poznať svoje telo prostredníctvom niektorej z prirodzených metód plánovania rodičovstva. Tak budete vedieť, kedy máte plodné dni, a tak sa aj pripraviť na dieťatko už od jeho prvých dní života.
K tomu, či môže byť potrat následkom hriechu, hovorí situácia z Evanjelia:  „ Ako šiel, videl človeka, ktorý bol od narodenia slepý. Jeho učeníci sa ho spýtali: „ Rabbi, kto zhrešil – on, alebo jeho rodičia, že sa narodil slepý:“ Ježiš odpovedal: “Nezhrešil ani on, ani jeho rodičia, ale majú sa na ňom zjaviť Božie skutky.  (Jn 9, 1-3)