Pax Christi! Rada by som sa Vas spytala na otázku ohladom hriechu. Raz mi niekto povedal ze ak clovek spacha hriech (najma tazky) a ak sa z neho uprimne vyspoveda, a znova spacha ten isty hriech ale zakazdym sa z neho vyspoveda tak si za ten hriech bude musiet scasti odpykat v ocistci, ze sice Boh nam v spovedi odpustil hriech ale tym, ze sme hriech spachali budeme zan aspoň scasti pykat. Je to pravda? A tiez ak si nesplnim pokanie, ktore mi dal knaz v spovedi (nie z dovodu, ze nechcem ale zabudnem a spomeniem si na to az pri dalsej spovedi) tym padom mi neboli odpustene hriechy zo spovede – ak som nesplnila pokanie? Vopred dakujem za Vasu odpoved a za Vas cas.

Každý hriech so sebou prináša aj nejakú škodu – či už duchovnú, morálnu, alebo materiálnu, ktorú zo spravodlivosti musíme nahradiť a to nielen čo sa týka hriechu krádeže. Spoveďou sa odpúšťa vina, ktorá by nás uvrhla do večného zatratenia, keby sme ju sviatostne a ľútosťou neporiešili. Trest za hriech zostáva a mnohé dôsledky nášho hriechu dokážeme poriešiť už tu na zemi naším dobrým životom v pokáni, k čomu cirkev pomáha aj možnosťou získania plnomocných odpustkov. Takže aj vaša otázka smerujúca k problému trestu za opakované hriechy má v tom odpoveď, že nielen opakovaný, ale aj každý iný hriech nesie so sebou dôsledok trestu. Ale keď to nie je večný trest, tak je to vždy o spáse človeka a nie o zatratení, čo je veľkým darom dobrej sv.spovede, lebo po danej “satisfakcií” vyplývajúcej z Božej spravodlivosti, nasleduje večná odmena. Preto nás učitelia duchovného života pobádajú aj od pomalého odstraňovania ĺahkých hriechov a nedokonalosti zo svojho života.
Čo sa však týka uloženého pokánia po sv.spovedi, je to vždy povinné, ale v prípade neúmyselneho nevykonania,  to nemá vplyv na platnosť sv.spovede. Treba ho však nahradiť a pri najbližšej spovedi pripomenúť spovednikovi, aby ste dostali patričnú náhradu.