Dobrý deň, pán Vladyka, vopred sa Vám ospravedlnujem za oslovenie kedze neviem ako to ma byt spravne. Chcel by som sa opýtať jednu otazku uplne v jednoduchosti aj ked ma siroky zaber. Moja mama ked som bol maly ma bravala do kostola … ale niekde pomedzi to ma zobrala aj ku ludovej liecitelke a tak nejak sa to zacalo prelinat az sme sa na zivote cirkvi prestali zucastnovat uplne okrem birmovky svateho prijimania atd. Neskor ma zobrala na reiki .. pred tym este k vestici .. a zaplietla sa do toho aj jedna new age ideologia znama pod menom tajomstvo … mne tieto veci osobne velmi ublizili .. pretoze ani som tomu nerozumel .. teraz po dlhych rokoch prisli vazne nasledky a s pomocou jedneho knaza sa to snazim napravit. Ide to vsak velmi tazko. Avsak aj ked som sa znovu dal na cestu viery … moja mama akosi nie a povazujem za nebezpecenstvo veci o ktore sa zaujima. Moja otazka je: ako by som mohol laicky alebo odborne aspon ciastocne vysvetlit ze ezoterika a podobne veci su velmi nebezpecne? .. Ako to vysvetlit cloveku ktory sa toho urputne drzi a stale veri ze tieto veci prinasaju osoh, pripadne su dobre a maju zmysel? … Ked som prosil svoju mamu aby napriklad uz nevolala do televizia nejakej vestici kvoli mne alebo aby sa o mne uz nezmienila niekomu takemu hoc akou inou formou … odpovedala ze veci ktore hovorim su velmi zle … vlastne som jej povedal ze mi to ublizilo … nadalej sa ale citim byt v ohrozeni a kedze nemam vybudovanu ochranu voci tymto veciam .. stale mozu mat na mna vplyv. Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved.

Odpoveď dáva o. Petričko
Odpoviem všeobecne ,lebo mnohi ľudia si veľakrát neuvedomujú nebezpečenstvo okultných praktík.Človek je pokúšaný od dávna ,zlo malo k nám stále dostup,lebo sme detmi už z raja vyhnaného Adama .Preto cez fyzické oči sa naša duša už viac zjednocuje so svetom—–a nie s Bohom, nie so Životom.Vtedy už nie sme v Bohu,ani v Božom Duchu ale ani v sebe.Následkom Adamovej chyby sa náš um zjednotil viac s úsudkom a nie s Bohom.V Pisme je napisane , že– Ľud bývajúci v tieni smrti  uvidel veľké svetlo —  My sme tienom tohto sveta, lebo svet je predmetom nasho zivota a my sme preto jeho tienom.Tieň je mrtvy. Preto sme v tieni smrti.Ked je pričina zivota v nás, a pricinou je Boh, Boží Duch v nás, až potom je svet nasim tienom, lebo my sme vo svetle,lebo nosime zivot v sebe, a tien je za nami, my vtedy nosime Život a Svetlo v sebe,lebo Život je Boh.Pán Jeziš je pravý Život.Nakolko je Svetlo Kristovo v nás,natolko je tien  poza nami,natolko to Svetlo cez nás sa zobrazuje vo svete.Preto Spasitel hovori ” Vy ste svetlo sveta”. Lenze my žiaľ často  hladáme svetlo pre seba vonku vo svete a nie v srdci, nie v Kristovi.V tom je smrt nasej duse, lebo tien nemá v sebe život,preto chodime v tieni smrti.Bude problém i na večnosti,lebo nebudeme mat v sebe Svetla.Bude problém,lebo bude mertvota v srdci, a nepustia nás do krajiny živých s mrtvym duchovným srdcom ,a ani do vlasti Svetla, ked budeme nosit v srdci tmu –/hnevu napriklad/.Lebo my sme svetlo hladali vo svete. Až tam asi prídeme na to ,že  svet nám nedal Svetlo Ducha,svet dával iba príjemnost, v ktorej nebolo ani oleja ani svetla…..Budeme ako 5 nerozumnych panien, ich svetlo bolo poza Bohom,nie v srdci ale vo svete,to príjemnosti tohto sveta boli pre nich “svetlom” a nie Ježiš,preto zostali pred zatvorenými dverami  svadobnej siene v podobenstve.
Toto všetko sposobuju tie rôzne “energie “tohto sveta a okultizmy ,v ktorých dnešný človek veľakrát hľadá “pomoc” či akusi sebarealizáciu či svetlo. Niet Svetla mimo Krista.Okultné veci prichádzajuce k nám z iných náboženstiev spôsobujú tmu v duši. Vy ste chránený modlitbou a dobrom v srdci. Hladat viac dobro v srdci voči ludom. Nenosit zlo v sebe na nikoho!! Lebo vtedy tieto veci majú väčší vplyv na vás. Vymodlovat zo seba strach. Za mamku sa treba v tejto chvíli iba modlit, teraz sa to jej nedá logicky či teologicky  nijako vysvetlit ,lebo ona este nie je v takom duchovnom rozpoložení,aby mohla prijat aj inú pravdu okrem tej svojej.Vy sa viac sustredujte na Krista ,a nie  na to čo robi mamka. Vtedy Pán môže viac pôsobiť vo Vašej rodine. Odporúčam Ježišovu modlitbu a častejšie pristupovanie k sviatosti zmierenia a Eucharistie.