Čo “zadŕža” eschatologický príchod Krista? KKC paragraf 673 

Ježiš niekoľko krát v evanjeliách pripomína, že nikdy nikto – okrem samotného Otca – nevie kedy sa zavŕši tento čas, v ktorom žijeme. Ježiš namiesto špekulovania obracia pozornosť učeníkov na bdelosť v tomto veku a službu, ktorú máme konať. Ňou je vydávať svedectvo o Ježišovi. „Vám neprislúcha poznať časy alebo chvíle, ktoré Otec určil svojou mocou, ale keď zostúpi na vás Svätý Duch, dostanete silu a budete mi svedkami v Jeruzaleme i v celej Judei aj v Samárii a až po samý kraj zeme.“ (ApSk 1,7-8). Nasledujúce podobenstvo je najvýrečnejšie:
32Ale o tom dni a o tej hodine nevie nik, ani anjeli v nebi, ani Syn, iba Otec. Výzva na bdelosť. – 33 Majte sa na pozore, bdejte, lebo neviete, kedy príde ten čas. 34Je to tak, ako keď človek odcestuje: opustil svoj dom, svojim sluhom odovzdal moc, každému určil prácu a vrátnikovi prikázal bdieť. 35Bdejte teda, lebo neviete, kedy príde pán domu: či večer, či o polnoci, či za spevu kohúta alebo ráno. 36Aby vás nenašiel spať, keď príde nečakane! 37A čo hovorím vám, hovorím všetkým: Bdejte!“ (Mk 13,32-33)
To, čo „zadŕža“ návrat Krista zostáva teda tajomstvom a nikto nevie zodpovedať túto otázku. Ale ako učeníci, ktorých zaujímali znaky konca (Mk 13,1-4), nedostali odpoveď, ale upozornenie bdieť, tak i my sami. Nemáme odpoveď, ale výzvu bdieť. Všetko nad toto je číta špekulácia a nemá so Sv. písmom nič spoločné 2 Sol 2,1-4).