Sláva Isusu Christu Vladyka otec Milan, moja otázka: chcem sa opýtať poznám rodinu ktorá má už roky veľké problémy a teraz v lete sa to vystupňovalo a pokračuje to veľkými zdravotnými problémami v rodine ale je toho veľa a nedá sa to tu opísať a ja ako ich známa som s toho tiež dosť nešťastná a práve dnes pri dlhšom rozhovore s matkou tej rodiny som sa dozvedela vec ktorá ma dosť zasiahla povedala mi že pred 17 rokmi ju preklial jeden muž ktorý je do očí povedal slová ktoré ja neviem ani napísať a boli adresované jej a jej rodine až do 7 pokolenia, v prvom momente som nevedela čo povedať lebo to nie je vec s ktorou sa človek stretne bežne ale potom som jej navrhla obrátiť sa na exorcistu alebo aspoň kňaza ktorý by jej vedel s týmto pomôcť, konkrétne som navrhla otca Michala Zamkovského keďže ho máme pár km od nás neviem či som urobila správne. Ako reagovať v takom prípade a ako byť oporou? A ešte jedna vec ozvala sa im jedná žena ktorú oni vôbec nepoznajú a tá im povedala že bola chorá a bola na hranici medzi životom a smrťou ale že sa jej zjavil Ježiš a povedal jej že ju nechá žiť ak bude pomáhať trpiacim a prežívať ich bolesť a ona súhlasila, teraz sa chce s nimi stretnúť lebo že v ich dome je zlo… a povedala im aj nejaké veci ktoré sa skutočne potom stali. Ja som s toho nemala dobrý pocit a povedal som aby jej neverila a dala si na toto veľký pozor a nech sa poradí s kňazom, môže byť toto pravda? alebo je to pôsobenie zlého ducha? ja sama mám s toho zmiešané pocity, ďakujem za odpoveď a ostávam s modlitbou

Odpovedá o. Ľuboslav Petričko.

Vy im môžete byť oporou svojimi modlitbami, dobrým slovom, a v duchu kresťanskej  lásky zdieľať s nimi ich bolesť. Podľa mňa ste urobili veľmi dobre, že ste tú rodinu orientovali na kňaza. Môže tu ísť o prekliatie tej rodiny. Odporúčal by som návštevu aj exorcistu, podľa možnosti , čím skôr – jednak  na duchovný rozhovor i na oslobodzujúcu modlitbu.

Neviazať sa radami na iné osoby, ktoré vraj “majú dar” pomáhať iným. Treba tam byt opatrným pri takých radách, ktoré nemusia pochádzať od Boha.

Napríklad “teraz sa chce s nimi stretnúť lebo že v ich dome je zlo”/snaha odviesť pozornosť od zla v duši/ –No Spasiteľ aj v Evanjeliu  viac poukazuje na zlo v nás, a nie na zlo v materiálnom svete. Neviditeľné zlo je strašnejšie než viditeľné zlo. Preto treba tej rodine viac priľnúť k Bohu sviatosťami, modlitbou i duchovnými radami  i modlitbami exorcistu.

Ešte doplním, že ak začali chodiť k otcovi Zámkovskému, tak potom nech sa riadia jeho duchovnými radami.