Slava Isusu Christu! Drahý Vladyka, píšem Vám s prosbou o radu. Veľmi sa trápim kvôli mojej kamarátke. Konečne si našla dobrého chlapca s ktorým si vo všetkom rozumie a sú spolu veľmi šťastní. Potešila ma, keď mi povedala, že sa rozprávajú o svadbe a deťoch. Problém však nastal, keď došlo na tému – viera. On je vychovaný ako dobrý katolík, ktorý si váži svoju vieru a správa sa ako dobrý kresťan. Nájsť v dnešnej dobrého chlapca, ktorý sa riadi božím slovom nie je také jednoduché. Ona bola vychovaná ako grécko-katolíčka, ale prestúpila k inej inštitúcií pod názvom Oáza viery. Neviem čo je to za inštitúciu, keď som sa pýtala či je to nejaká sekta, tak mi to zamietla. Sama na nej pozorujem, že sa trošku zmenila no možno to bude len tým, že už nie sme deti. Kamarátka povedala, že ona nemá problém vziať sa v kostole či dokonca v kostole pokrstiť aj deti. Jej priateľ teraz odmieta sobáš, pretože vraj keby sa vzali v kostole a ona nevyznáva katolícku vieru tak je to podľa neho svätokrádež. Obaja sú tvrdohlaví a každý z nich si stojí za svojim. Tak som sa jej snažila dohovoriť či je pre ňu tá jej nová inštitúcia natoľko dôležitá, aby sa vzdala dobrého chlapca, veď aj ona bola kedysi grécko- katolíčkou. Samozrejme, že to zamietla. Veľmi sa kvôli tomu trápi aj ona sama. Zaskočilo ma, že tak rýchlo prešla z cerkvi niekam inam len kvôli nejakému kamarátovi, ktorý ju očividne dosť ovplyvnil. Modlím sa za nich a verím, že pán Boh má s nimi svoj dobrý plán. Viera je veľmi dôležitá a ja ako grécko- katolíčka sama neviem čo jej poradiť. Trápi ma, že sa nevedia zhodnúť a sú preto nešťastní. Možno, že je to len skúška ich vzťahu pred vstupom do manželstva. Poraďte mi prosím ako im pomôcť. Ďakujem

Nečudujem sa mládencovi, ktorý má pevné zásady zvlášť v oblasti viery, že nedokáže akceptovať dievča, ktoré je schopné zradiť vieru rodičov. Akú má on zárukou, že nezradí aj jeho, keď ona je tak ľahkomyseľná a to v zásadnej oblasti, akou je náboženstvo a viera? To, že je ona schopná zameniť hodnotu katolíckej viery, ktorá je overená dvetisíc-ročnou históriou, za nejakú dobovú inštitúciu spred dvadsaťjeden rokov hovorí o akejsi vnútornej nestabilite a  ovplyvniteľnosti, ktorá aj v manželstve vie narobiť mnohé problémy. Okrem toho život v manželstve nie je iba o citovom rozpoložení, ale predovšetkým o zásadných riešeniach každodenných problémov. Aj dnes je platné, ako ukazujú posledné štatistiky rozvodov, že dôvodom až v 65% je názorová rozdielnosť, do čoho patrí aj rozdielnosť náboženského názoru.

Preto jediná reálna rada v tomto probléme je pomôcť jej prehodnotiť to, čo cíti ku “kamarátovi”, ktorý ju odviedol od katolíckej /grécko/ Cirkvi a tiež ako si váži vzťah k chlapcovi, ktorý ju ľúbi a má pevné zásady vyplývajúce z viery. Ak pochopí, že láska a vernosť /aj voči cirkvi, ktorú opustila/ sú skutočným základom šťastného manželského života, má to v živote vyhraté, ale ak zostane povrchne “prelietavá ” v rozličných oblastiach života, nenájde stabilitu šťastia.

Tu nám naozaj zostáva  obeta a modlitba za jej vstúpenie si do svedomia, lebo hriech “apostázy” možno odstraňovať len úprimným pokánim. Preto situácia, ktorú popisujete nie je tak jednoduchá, aby sa dala riešiť iba ľudským dohováraním, je potrebná predovšetkým milosť Božia k tomu, aby vedela pochopiť vážnosť svojich rozhodnutí pre svoje pozemské, ale i večné šťastie.

+Milan.