SICH vladyka. Mam otázočku ohľadom Vášho nejakého denného programu. Mate čas sledovať aj tv? Čí už tv noviny alebo azda nejaký seriál obľúbený alebo film? Je na to čas vo Vašom prípade alebo vôbec nie?

Správy si zvyčajne pozriem aj kvôli informovanosti, nakoľko biskup môže byť  konfrontovaný s rozličnými udalosťami spoločenského života a má k nim zaujať aj svoj postoj. Pre ľahšie televízne sledovanie, pri ktorom sa dá s niekým pohovoriť si volím hokej, resp. ligu majstrov, nakoľko je to futbal, na ktorý sa dá pozerať a vyhovuje mojej relaxačnej záľube.

Málokedy sa nájde program, alebo film, ktorý by ma zaujal, takže pri záujme o nejaký film si radšej volím nahrávku z CD, alebo konkrétne spracovanie zmysluplného príbehu, či historický film.

Pravdou je, že v priebehu dňa u mňa je televízor vypnutý a keď si večer chcem niečo pozrieť, tak je to preto, že buď sa nevládzem do niečoho “solídneho” pustiť, alebo to, čo pozerám musí mať nejakú myšlienkovú hodnotu. Ináč celodenný /aj víkendový/ program vypĺňajú záležitosti farnosti, stránky, liturgický a modlitbový program, spoločenské a konferenčné stretnutia, rozličné problémy cirkevných škôl, ekonomické a majetkoprávne záležitosti a všetko to, čo patrí k riadnemu chodu katechetických, právnych a pastoračných potrieb eparchie.

Práve preto pokiaľ som doma, môj denný program má ustálený rámec od 6.00 hod. ráno do 23.00 hod. večer.

Ak som však na cestách, tak sa tento program prispôsobuje podmienkam úloh, kvôli ktorým musím vycestovať. Vždy zostáva platné: “serva ordinem, et ordinem servabit te” = zachovaj poriadok, a poriadok zachová teba !

+Milan.