Chvála IC! Chcela by som Vás poprosiť o radu, názor ohľadom vety “Ježiško ti prinesie darček”. Osobne sa mi konzumný spôsob slávenia Vianoc nepáči. Darčeky deťom kupujeme len symbolicky. No tejto otázke a vete sa nevyhneme. I keď sme voči deťom pravdiví (aj v otázkach pravdy o Bohu) stále je tu širšia rodina, ktorá presadzuje myšlienku nosenia darčekov od Ježiška. Ak rodičia hovoria pravdu deťom, poukazujú na nepravdu vyslovenú napr. od starých rodičov. Je tu prítomná tolerancia nepravdy nosenia darčekov. Ak sa dieťa neskôr dozvie ako to je s ” darčekmi” nepoloží si otázku? Aká je vlastne pravda o Bohu? Nebude považovať aj pravdu o Božstve JK za vymyslenú? Ďakujem za odpoveď S požehnaním Zuzana Mihaľová

Sviatky Vianoc a Mikuláša boli i zostanú dôležitými dňami v živote deti i rodín, ale pre nás je dôležité pripísať im tú vážnosť, ktorú ich odkaz nesie. Nesmieme dovoliť “manipuláciu”, ktorá na prvý pohľad nesie v médiách a spoločnosti nádych “vtipnosti” a komerčnosti.  V konečnom dôsledku však oberá ľudí o radosť z Daru, ktorým je Boží Syn, kvôli akejsi “povinnosti”, ktorú sa v tie dní patrí splniť, aby sme neboli inakšími. A tak sa stáva, že namiesto nádherných rozhovorov s deťmi o tom, akým je Ježiško dobrý, že im dal takých rodičov, ktorí im namiesto neho prinesú darčeky, mnohí s akousi vnútornou nespokojnosťou investujú do darčekov, ktoré často neuspokoja.

Tento čas Vianoc by mal byť viac náročný na čas rodičov, ktorý oni venujú rozhovoru s  deťmi,  ako na ich peňaženku. Na čas pobudnutia v chráme, či pri jasličkách, ale nie na vianočných trhoch, alebo v obchodných centrách, ktoré sa nemusia vylúčiť, ale nesmú byť dominantné.

Týmto spôsobom rozhovorov sa mentalita myslenia o sviatkoch mení v prospech reálneho šťastia z narodenia Krista, kvôli ktorému je zvyk dávať darčeky, a dietky to postupom času pochopia, aj keď tento proces je náročnejší, než jednorazové kúpenie darčeka podľa predstáv dieťaťa. Tak v  sebe spojíme oba spôsoby vysvetľovania od starých rodičov s pravdou o vianočných darčekoch, ktoré by v tom čase neboli, keby nebolo narodenie Ježiša Krista.

Teda darček od Ježiška je tu preto, že jeho narodenie chce aj rodičov povzbudiť k dobrote a priviesť k tomu, že svoj darček už neponesú malému Ježiškovi do Betlehema, ale svojmu dieťatku pod stromček.

Rodič vždy musí hľadať spôsob, ako priblížiť dôležité pravdy vnímaniu dieťaťa, aby dieťa nemuselo hľadať iné odpovede, ktoré ho “zmanipulujú”, ale neprinesú radosť.

+Milan.