Drahý Vladyka. Mám jednu otázku. Môj oco dnes robil kapra a mama mi povedala, aby som si dala škrupinku z kapra do peňaženky, lebo to prináša šťastie. A ja som jej povedala, že nechcem a ona že veď to nie je hriech a ja som jej povedala, že hriech to je, lebo je to povera a ona mi povedala, že veď to staré babky odjakživa tak robia a ukončila to tým, že som čudná. Vy máte aký názor na to? Je to s kostolným poriadkom, keď sa takéto niečo robí? Alebo keď sa dáva peňaženka pod obrus pri štedrovečernej večeri alebo keď sa hádžu orechy do kútov, alebo keď otec da medom krížik na čelo dcéram, aby ich vraj chlapci viac ľúbili? Som naozaj čudná, keď toto odmietam? Alebo to naozaj preháňam ako vraví moja mama. Ďakujem za odpoveď. Prajem požehnané Vianoce

Čudáctvom je skôr používať nelogické spôsoby pre dosahovanie domnelých úspechov. Okrem toho takéto spôsoby konania môžu pomaly odviesť človeka od normálneho pohľadu na život a cez “zhodu okolnosti” začne veriť, že napr. šupina z ryby mu prináša šťastie. To už je len krôčik k tomu, aby začal pripisovať božské vlastnosti obyčajným predmetom, čo je povera a ešte krôčik k tomu, že sa začne spájať s účinkovaním neznámych duchovných síl – čo je už mágia. Tam potom má už možnosť pôsobenia zlý duch, ktorému takto človek vytvorí cestu a priestor. Preto veľmi schvaľujem váš odmietavý postoj voči všetkým takýmto praktikám, ktoré pomaly odvádzajú človeka od podstatných veci a sprvoti sa javia ako “nevinné” zvyky. Treba je byť zvlášť dnes opatrnými na všetky takéto zavádzania, lebo tých nepravých vplyvov je tak veľa, že pri malej neobozretnosti môžeme skĺznuť do veľkých omylov.

Takže držím vám palce v trpezlivom vysvetľovaní aj najbližším tých najpodstatnejších vecí, aj keď sa im to bude zdať čudáctvom.

+Milan.