Mám oblasť v živote, ktorú potrebujem vyriešiť a budem vďačný za Vaše nasmerovanie. Už dlhšiu dobu sa stretávam so strachom. Nemám na mysli strach ako občasnú reakciu mysle, alebo „brzdný“ mechanizmus, ktorý človeka chráni pred niečím život ohrozujúcim. Ide skôr o to, že mám pocit, akoby niečo vo mne neustále hľadalo niečo, čoho sa mám báť. V zapätí mi prichádzajú na um tie najdramatickejšie a najdrastickejšie scenáre ako to môže skončiť. Ten pocit ma celého pohltí, zažívam stavy paniky, úzkosti, minule mi dokonca prišlo tak nevoľno, že som skoro odpadol. Viem, že ak zotrvávam vo vnútornej modlitbe, mysľou pripútaný k všemohúcemu Bohu, takýto problém nemám. Podľa psychiatra a psychológa som úplne v poriadku. Je niečo v mojom duchovnom živote, na čo by som mal dávať väčší dôraz, aby som takéto panické stavy už viac nezažíval? Zároveň Vám chcem poďakovať za duchovných otcov, ktorých Boh skrze Vás poslal do našej farnosti do mesta takmer na brehoch Šíravy. Ako mladému človekovi mi viackrát ukázali tú správnu cestu. Rovnako aj Vaše, chvála Bohu, pomerne časté návštevy sú pre mňa vždy hlbokým obohatením duše.

Strach je emócia, ktorá okrem  psychologického pozadia môže mať aj duchovný charakter. Totiž zlý duch pokúša nielen výslovne k hriechu, ale cez strach chce naviesť až stav bezmocnosti a beznádeje, ktoré človeka vedú k mnohým omylom a chybám. Preto je potrebné s vnútorným strachom bojovať ako s pokušením a s pomocou modlitby i sviatosti prekonávať túto negatívnu silu, aby diabol nemal živnú pôdu pre svoje zámery v nás. Treba Vám odpozorovať k čomu Vás ten strach najviac popudzuje, aby ste odhalili, na čo je potrebné dať si väčší pozor vo svojom duchovnom živote, lebo samotné smerovanie strachu je vždy upozornením na niečo. My vieme, že každý nepriateľ pracuje so strachom, ako s „nástrojom“ na dosiahnutie svojho cieľa.

Ešte si spomíname, koľko strachu nám naháňali za socializmu kvôli náboženstvu, ktorého sa nepriateľa Cirkvi chceli zbaviť; vidíme tiež, koľko strachu naháňajú teroristické skupiny, aby zotročili ľudí obavami…

Dalo by sa takto pokračovať v rozličných oblastiach, čo len nasvedčuje, že so strachom narába náš nepriateľ. Boh však pôsobí cez pokoj a lásku; rovnako to robia aj ľudia, ktorí nás majú radi.

Preto aj tento Váš strach nech Vás „nestraší,“ ale skôr nech Vás vedie k bližšiemu primknutiu sa k Bohu, lebo v ňom je istota a riešenie. Aj ja Vás vkladám do svojich modlitieb a žehnám Vám.