Kristus medzi nami.1.11.2016, išla relácia v Kontexte na tv Lux. Jej názov bol: Slávia katolíci halloween? Okrem iných veci tam o. Juraj hovoril, že halloween nemusí byť až takým strašiakom pre katolíka, že halloween nie je pohanským sviatkom. Toto slovo pochádza zo stredovekej Británie a Írska a týmto slovom označovali svätých. Skrátene hallow – svätý, znamená hallowen – predvečer sviatku všetkých svätých. Ďalej sa vo vysielaní hovorilo: Ako píše dominikán Augustin Thomson, zvyk obliekať sa do masiek nepochádza z Írska, ale z Francuzska14.a 15.stor. a je spojený s obrazom (nejaké cudzie slovo) predstavovalo to tanec smrti, ktorý mal v deň dušičiek pripomínať jednoducho pominuteľnosť ľudského života. Niekedy bol tento tanec aj symbolicky sprevádzaný ľuďmi, ktorí sa obliekali do oblečenia rozličných stavov, aby sa ukázalo, že všetky stavy sú si rovnaké pred smrťou. Do halloweenskych zvykov sa to dostalo až v 18stor. A tato zmes kresťanských tradícii sa stala po r.1800ustalenou tradíciou, atď, atď. Neje to doslovne, čo sa tam hovorilo, ale otázka znie: Ako mame po tejto relácii chápať halloween? Akosi tomu nerozumiem. Doteraz som myslela, že halloween je sviatkom satana (myslím, že to tak aj ostane) no po pozretí tejto relácie som vo veľkých rozpakoch, aj veľa ľudí v mojom okolí. A čo potom ľudia malej viery alebo neveriaci. Veď to vyznelo, že tento sviatok neje zlý, že ho netreba vnímať zle, dokonca môžme sa zabávať, obliekať si masky. Veľmi pekne prosím o vysvetlenie, o laické zrozumiteľne vysvetlenie tohto ,,sviatku?” Budem vďačná ja a veľa ľudí z môjho okolia. Úprimná vďaka.

Ak už samotná relácia urobila vo vás taký zmätok, potom je jasné, že spôsob akým sa prezentuje dnes halloween svedčí o tom, že to nie je o všetkých svätých, ale o všeličom možnom i nemožnom. Je ťažké obhajovať niečo, čo  nanavádza k zbožnosti, ale vovádza do zmätku. Možno sa dá viesť akademická dišputa o tom, ako vznikol halloween na teoretickej úrovni, ale s určitosťou sa to nedá porovnávať so sviatkom všetkých svätých ako ho chápeme my. Vieme dobre, že všetko, čo stvoril Boh bolo dobré, ako poznamenáva svätopisec  za každým dňom stvorenia, ale dnes to tak nevidíme, lebo do toho vstúpilo zlé rozhodnutie človeka, alebo zlého. Tak by sa analogický dalo chápať aj to, že možno v začiatkoch halloween-u nebol zlý úmysel, ale tak ako sa prezentuje dnes, nemôžeme ho zobrať do “svojho liturgického kalendára”, lebo nám navádza akýsi strach z príšer, ktorý nemá nič spoločné s kresťanstvom.

Preto aj keď relácia vo vás vzbudila nepríjemné otázniky, treba je zostať pri cirkevnom chápaní sviatku všetkých svätých, ako ho slávi katolícka cirkev a zamietnuť vstup akejsi “cudzej kultúry” do nášho myslenia.

+Milan.